Zoek uw taxateur

amsterdam_gracht

Taxatierapporten

Waar heb ik een taxatie voor nodig?

U kunt met een taxatie inschatten of de waarde van een woning reëel is. U heeft in ieder geval een taxatie nodig om de hypotheek rond te krijgen. De hoogte van de hypotheek is namelijk niet alleen afhankelijk van uw inkomen, maar ook van de waarde van de woning. Sinds 2018 kunt u maximaal 100% van de marktwaarde van uw woning financieren.

Tip: Koopt u een bestaande woning, dan is het vaak verstandig om niet alleen een taxatie maar ook een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit is een apart rapport, opgesteld door een bouwkundig adviseur. In een bouwkundige keuring staan de gebreken en herstelkosten van de woning.

U kunt een gevalideerde taxatie aanvragen in de volgende situaties:​

  • U wilt een woning aankopen en de geldverstrekker eist een gevalideerd rapport.​
  • U wilt uw hypotheek/rente vernieuwen.​
  • U wilt een verbouwing meefinancieren.​
  • U financiert een woning met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).​

Ongevalideerde taxatie​

Dit rapport wordt opgesteld door een taxateur en niet gevalideerd door een validatie-instituut. Taxateren.nl helpt u bij het kiezen van het juiste taxatierapport voor uw taxatie doel. Geef bij uw aanvraag het doel van uw taxatie in en wij zorgen er in overleg met de taxateur voor dat u het juiste rapport krijgt.

U kunt een ongevalideerde taxatie aanvragen in de volgende situaties:​

  • U wilt de marktwaarde van uw woning weten omdat u overweegt het huis te verkopen.​
  • De eigenaar van de woning is overleden en u heeft een waardevaststelling nodig voor de afhandeling van de nalatenschap.​
  • U wilt bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking.​
  • Voor afhandeling van de echtscheiding.​

Validatie voor NHG en geldverstrekkers​

Bij een gevalideerde taxatie heeft de taxateur zijn rapport laten beoordelen door Taxateurs Unie of het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Validatie wordt verplicht door NHG en veel geldverstrekkers. Het validatie-instituut beoordeelt of de taxateur en het rapport aan de vastgestelde richtlijnen voldoen.​

Zodra het taxatierapport is goedgekeurd krijgt het rapport een unieke code en kan de taxateur zonder toestemming van het instituut het rapport niet meer aanpassen. Bij een hypotheekaanvraag stuurt het instituut het rapport direct naar de acceptatie-afdeling van de geldverstrekker en wordt het rapport geregistreerd in het CRT (Centrale Registratie Taxaties).

NWWI taxatierapport voor hypotheek​

Als u uw huis laat taxeren voor een hypotheek heeft u een gevalideerd taxatierapport nodig. Dit houdt in dat een validatie-instituut, meestal het NWWI, controleert of het taxatierapport en de taxateur aan alle kwaliteitseisen voldoen. Daarnaast mag het taxatierapport van de meeste geldverstrekkers niet ouder zijn dan drie maanden. Enkele geldverstrekkers accepteren een taxatierapport dat maximaal zes maanden oud is.​

Geen taxatierapport nodig?​

In sommige situaties heeft u geen taxatierapport nodig en kunt u volstaan met een waardebepaling.

Heeft u hulp nodig met het aanvragen van het juiste rapport of wilt u advies over het wel of niet doorzetten van de opdracht? Stel uw vraag hier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.